søndag den 4. november 2012

Så er julen startet hos os

Ja, jeg ved mange vil mene det er vel tidligt, at snakke jul, her første weekend i november, men for at kunne nå alt uden stress, har vi valgt, at sådan er det hos os!

Jeg har i dag bagt de første julesmåkager - vanillekranse og citronpinde.


Vanillekransene er en genganger fra sidste år (samme opskrift), mens citronpindene er en nyklassiker.

Vanillekranse med inspiration fra "God mad, Let at lave"

Jeg er altid nødt til at lave en KÆMPE portion, da de af erfaring ryger lyn hurtigt!

Denne opskrift giver ca. 150 stk (står der i opskriften - jeg har ikke talt)

1 vanillestang
330 g. smør
500 g. mel
220 g. sukker
1 æg

Vanillestangen blendes (hel) med 2 spsk. af sukkeret. At bruge det hele giver godt "bid" i kagen
Smøret smuldres i melet.
Resten af sukkeret, vanillesukkeret og ægget tilsættes og samles hurtigt med hænderne
Stilles på køl mindst ½ time.

Ovnen tændes på 200 grader.

Dejen køres gennem en kødhakker med småkageplade i - den lille stjerne, og formes til kranse - gerne i forskellige størrelser. Du kan også rulle den til tynde pølser, men det giver ikke lige så fine kanter på kagerne.

Bages i ca 7-10 minutter - jeg bagte dem i 8 min.



Citronpinde med inspiration fra Amo's julebog

Giver ca 75 stk (jeg har heller ikke talt her, men tror det blev til langt mere, da jeg lavede dem til små pinde)

250 g. mel
175 g. smør
125 g. sukker
1 æg
skal af 1 øko-citron

Citronskallen rives (pas på ikke at få det hvide med) og blendes med sukkeret, så der ikke er lange strimler i.
Alting æltes sammen og dejen sættes på køl i mindst ½ time.

Ovnen tændes på 200 grader.

Dejen køres igennem en kødhakker med småkageplade i - den lille stjerne eller en rund - de flyder lidt ud, når de bliver bagt, så evt. mønster bevares ikke.
NB - dejen er meget klistret!

Egentlig er det meningen, at de skal laves til kranse og der skal citronglasur på - men for det første er alt det der med at pynte et hav af småkager ikke lige noget jeg orker efter 5 timer i køkkenet og så ville jeg gerne have, at de skulle være forskellige fra vanillekransene, og derfor blev det til pinde på ca. 2-3 cm.

Bages i ca. 6-8 min. - jeg bagte dem i 8 min.


Begge småkager kan med fordel laves samtidig, når nu kødhakkeren alligevel er i brug.

Jeg lavede 3-dobbelt portion af begge opskrifter og håber at de holder til jul!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar