søndag den 1. januar 2012

Mine tanker om denne blog

Jeg er Mette Ferslev.


Jeg er allergiker - med store problemer med at finde variation og inspiration til mad, brød, kager osv. som jeg kan spise uden at få eksem.


Jeg fik i sommeren 2000 konstateret at jeg lider af nikkel-kobolt-krom i fødevarer-allergi. Heldigvis er det ikke alt fra den diæt, jeg fik fra speciallægen, der gør, at jeg får eksem, men de ting, jeg ikke kan tåle, kan jeg virkelig ikke tåle. Her skal jeg blot røre fødevarerne med hænderne, for at mit eksem bryder ud. Æv! Derfor er det også vigtigt, at det jeg spiser, ikke har været på samme fad/tallerken eller skærebræt/kniv som de fødevarer, jeg ikke kan tåle. - I hvert fald skal der lige have været vand og sæbe i brug, inden jeg skal have noget derfra. - Mht. sæbe - så er det heller ikke alle jeg kan tåle...


Eksemen får jeg i ansigtet - omkring munden, på hagen, kinderne og ind imellem næsen og panden. Det er små skjolder og sår, som gør forbandet ondt, men når jeg får skjolderne af, svier det kun lidt et kort stykke tid - men det er ikke pænt! Spiser jeg, eller rører jeg ved tomater, er det dog endnu værre: Mine mundvige flækker og sårene bryder op hver gang jeg spiser noget, så helingstiden er meget lang.


Generelt er helingstiden op mod 3 måneder, alt efter hvad jeg har spist/rørt ved.

Derfor er fastfood, restaurantbesøg, buffet'er (selvom der er tag-ting i hver slags mad, har mange mennesker det med at bruge samme tang til noget andet, hvis en anden er ved at bruge tangen fra dette, og desuden har ting det med at falde af tængerne) og endda besøg hos familie og venner til spisning er ofte en chance at tage, da jeg ikke kan være sikker på, at fødevarehygiejnen er 100% i orden. Jeg tager dog ind imellem chancer, men overvejer altid for og imod, inden jeg spiser noget jeg ikke burde. Symptomerne kommer allerede efter en halv times tid.


I supermarkederne har jeg vænnet mig til at vende alting om og læse deklarationen. Her er udfordringen, at mange fødevarevirksomheder laver om på indholdet af deres varer uden at gøre opmærksom på det på forsiden af produktet, så her skal jeg jævnligt dobbelttjekke selv fødevarer, jeg er vant til at kunne spise. Også sæbeprodukter skal jeg vende om - mange producenter bruger mandelolie, sojaolie, solsikkeolie og lignende i deres produkter.


Min udfordring er at undgå:


Ananas (og andre eksotiske frugter - ud over citrus, banan og melon)
Boghvede
Bælgfrugter (ærter, bønner osv.)
Bønne- og andre former for spirer
Enebær
Figen
Frugtpålæg
Havre
Hirse
Hvidløg
Hørfrø
Jordnødder
Klid
Kommen
Mandler
Margarine (Kærgården er ok)
Muslinger og østers (kammuslinger er ok)
Müsli
Nødder
Ris (brune)
Rødvin
Solsikke (også solsikkelecithin)
Soja (sojalecithin er ok – sojaprotein er ikke ok)
Tomater (ketchup, friske og soltørrede)

- at undgå alt dette kan være en kæmpe udfordring! - Især at prøve at leve sundt kan være svært - sundhedsapostelene har det med at prædike at man skal spise groft brød, grovpasta og brune ris, hvilket er umuligt for mig, lige som bælgfrugter, solsikke og soja også er på deres liste over ting man bør spise.




Jeg vil derfor bruge pladsen her bl.a. på opskrifter, som jeg ikke får eksem af.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar