Jeg bagte en stor (3-dobbelt) portion boller af dem fra Amo's fødselsdagsbog. En opskrift, der hitter hver gang!
Boller - 24 stk.
500 g. mel
75 g. smør
1 pk. gær
1 æg
2½ dl. mælk
1 spsk. sukker
1 tsk salt
evt. æg til at pensle dem med (det gør jeg nu ikke altid)
- lun mælken
- opløs gæren i den lune mælk
- tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen glat og ensartet - det kan betale sig at skære smøret i småstykker, så er det lettere at få rørt ud.
- lad dejen hvile nogle minutter
- ælt dejen igennem på bordet og del den i 24 stykker og form dem til boller
- bag i ovnen på midterste rille ved 220 grader i 10 minutter.
evt. kan halvdelen af dejen tages fra til kanelsnegle:
- rul dejen ud til en plade og fordel remonce af 100 g. smør og 100 g. brun farin samt et par tsk. kanel ud over det hele og rul til en roulade. skær i 1-2 cm tykke skiver og læg dem i papirforme i en bradepande og bag som bollerne. Når de er afkølet puttes en smule glasur på toppen (eller spises varme).
Kage skal der også til, især når flere i familien er MEGET kageglade! Så jeg surfede nettet tyndt, og fandt et par opskrifter, som måtte afprøves (tak til Camilla - Himmelske Kager, hvis side er fantastisk!):
Kagebunde:
5 æg (som har stuetemperatur)
120 g. sukker
100 g. mel
1½ spsk. kartoffelmel
1 tsk. bagrpulver
læg bagepapir i bunden af en bageform 20 cm i diameter - og kun i bunden.
- del æggene
- pisk æggeblommer og sukker lyst og luftigt
- pisk æggehviderne stive
- bland mel, kartoffelmel og bagepulver og sigt det i æggeblommemassen og vend det i med en dejskraber. Alle klumper skal ud.
- vend STRAKS æggehviderne i
- hæld dejen i formen og bag på næstnederste rille ved 175 grader i 40-45 minutter. Undlad at åbne ovnen de første 30 minutter.
- Afkøl og flæk i 3
At flække en bund skal jeg liiiige have trænet lidt mere. Godt jeg havde lavet en dobbeltportion!
Kagen skulle også fyldes, og igen kom Camilla og hendes himmelske kager til hjælp. Jeg fandt en opskrift, der lød fantastisk - intet mindre:
Blåbærcreme:
250 g. blåbær (jeg fik fat i nogle billige friske, så de røg i)
1 vanillestang
125 g. sukker
saften af 1 limefrugt
Vanillestangen flækkes og vanillekornene tages ud
Alle ingredienser - også den tomme vanillestang - lægges i en gryde sammen med de øvrige ingredienser og koges i 15 minutter uden låg. Køles af og sættes i køleskab mindst 2 timer. Min stod til næste dag.
½ liter piskefløde
150 g. hvid chokolade
4 blade husblas
- læg husblassen til udblødning i vand
- piskefløden varmes til 80 grader
- chokoladen hakkes
- halvdelen af piskefløden hældes over chokoladen som røres til chokoladen smelter og massen er blank
- resten af fløden tilsættes lidt efter lidt
- vrid husblassen og tilsæt denne til fløde og chokolade - den smelter selv heri
- tildæk massen og siderne af skålen med plastfilm - eller som jeg gjorde, da pladsen i køleskabet var trang - hæld den over på en mindre plasticbøtte med låg og sæt i køleskab i mindst 3 timer eller til næste dag.
Når alt er kølet, piskes flødemassen til en let og luftig masse med håndmixeren. Tilsæt blåbærmassen og fortsæt piskningen.
Flæk bundene og læg lagvis med blåbærcremen.
Jeg lod kagerne (jeg lavede også en lille til os selv) stå til senere med springformringene omkring, inden jeg smurte op med PSC og overtrak med MMF.
I morges lavede jeg så de sidste finishing touches med Royal Icing (som blev lidt for hård til det var sjovt at få ud af sprøjteposen) og skrev med mørk chokolade på kagen. Det skal jeg så lige træne lidt mere...
Jeg havde ikke lige fået fat i grøn og gul pastafarve, så det blev frugtfarve. Den gule blev god - den grønne mindre god - så det er den næste farve, jeg skal have fat i.
Den røde blev en købe-fondant fra Panduro - jeg synes det er rarest at arbejde med MMF, men de havde ikke rød farve, og flag skal der jo til, når det er fødselsdag! Jeg havde lagt dem over et par grillspyd natten over, for at få dem til at bølge. Næste gang skal jeg prøve at lave dem som et lag med de to farver.
Mini-kage med 2 lag bunde og 1 lag blåbærcreme. Mit første forsøg med rosenknopper :-)
Serveret for "fødselsdagsbarnet"
Kagen vagte stor lykke hos familien, og jeg blev endda spurgt, om de snart skal komme forbi til kage igen :-D Jeg ved altid, hvem jeg skal ringe efter, hvis jeg kommer i kage-bage-humør og vi ikke selv skal ende med at kunne trille i stedet for at gå...
I tiden siden sidst jeg bagte har jeg været på en lille shoppetur i IKEA, hvor jeg har købt: sprøjteposesæt, Drömmar (fås ikke i Gentofte, så vi måtte til Taastrup - æv) og en drejebakke, Snudda (som er fantastisk til at dreje kagerne på, når de pyntes - og er MEGET billigere, end "rigtige" turntables).
Desuden har jeg i Imerco købt en chokolade-blyant - en slags sprøjte til at suge chokoladen op i så man kan skrive med den som en retteblæk-pen. Helt nemt er det ikke, men med lidt øvelse og den rette temperatur chokolade skal jeg nok få det lært!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar