Til nytår har vi en tradition med, at en af vores venner kommer på besøg. Jeg plejer altid at spekulere længe over valg af dessert og kransekageerstatning til denne aften, da han også er allergiker og har nogle ting, han ikke kan lide. Ud over mine egne særheder skal jeg undgå mælk og chokolade.
Jeg har før prøvet med kokostoppe kl. 12, men det faldt ikke i god jord... Så denne gang fandt jeg forbavsende hurtigt både dessert og kl-12-kage.
Til dessert lavede jeg kold jordbærsuppe med mynte-parfait og bagte gitre: http://www.dr.dk/DR1/det-soede-liv/Opskrifter/2010/sommerliv/uds_2/20100817132716.htm. Fantastisk let at lave - fantastisk god smag. Vor ven måtte dog undvære parfaiten. Og alt foruden gitrene kunne laves på forhånd = mere tid på dagen.
Jeg har modificeret opskriften en smule:
Jeg har modificeret opskriften en smule:
Et par dage før servering:
Myntesirup:
6 store flotte myntekviste
1 dl. vand
100 g. sukker
Tag bladene af mynten og gem disse.
Kog stilke, sukker og vand ca. 6 min. tag af varmen og afkøl mens du laver Parfaiten:
Mynteparfait:
6 store flotte myntekviste
1½ dl. pasteuriserede æggeblommer
½ l. piskefløde
myntesiruppen fra før
myntebladene fra før
Hak alle myntebladenebladene fint. (blade fra 12 kviste i alt)
Pisk æggeblommerne godt til de er lyse og luftige.
Tag myntekvistene op af siruppen og kasser dem. Pisk videre i æggeblommerne mens siruppen hældes i lidt ad gangen og hæld herefter de finthakkede mynteblade i.
Pisk fløden til flødeskum og vend den i æggemassen.
Hæld i portionsforme eller en stor form - jeg brugte en football-muffinform, der gav 6 footballs og hældte resten i en randform - alle i silikone - så er det nemt at få vendt isen ud.
Sættes straks i fryseren.
Opskriften giver mere is end der skal bruges til denne opskrift, men is er altid godt at have i fryseren + der er til en prøvesmagning, når jordbærsuppen er færdig :-p
Dagen før servering:
Jordbærsuppe:
800 g. jordbær (friske eller frosne)
280 g. sukker
1½ citron (saften)
1 vanillestang
3,2 dl. vand
lidt maizena opløst i lidt vand
Flæk vanillestangen og skrab kornene ud (gem den tomme skal - den skal koges med) og med kniven mases de ud i et par spsk. af sukkeret.
Vanillesukkeret, vanilleskallen, det resterende sukker, jordbær, citronsaft og vand hældes i en gryde og sættes til at koge.
Kog i 15 min.
Jævn med maizenablandingen - ikke for meget!
Fisk vanilleskallen op og blend suppen og sæt på køl.
Samme dag:
Bagte gitre:
1 æg - vejes med skal på
mel - samme mængde (gram) som ægget
sukker - samme mængde (gram) som ægget
lidt flydende smør til bagepapiret
Bland mel og sukker i en skål.
Pisk ægget i til der ikke længere er klumper.
Kom dejen i en sprøjtepose eller lign. og sprøjt den ud i gitre - jeg lavede 5 striber med ca. 1 cm. i mellem på hver led - på bagepapir penslet med smeltet smør.
Bages ved 160 grader til de er let gyldne. - Jeg tog ikke tid på det men det var vel en 10 minutters tid.
Når de kommer ud af ovnen tages de af papiret med en paletkniv med det samme.
Anret suppen i dybe tallerkener - eller på isasietter med isen i midten og kagen ovenpå.
Kl. 12-kagen skulle have været en Angel Food Cake, men i 11. time fortrød jeg, da den ikke var blevet lige så god som jeg troede, den ville, så jeg fandt en opskrift på en Classic Sponge Cake natten mellem 30. og 31. december! En kage uden de helt store armbevægelser men der stod dog den skulle spises samme dag, som den blev bagt - men den var anbefalet i min kagedekorationsbog!
I forvejen havde jeg lavet en MMF:
15 skumfiduser (Charmallows fra Haribo)
1 spsk. rapsolie
2 spsk vand
350 g. flormelis
Sort farve - den fra Panduro
Maizenamel
Skumfiduser, vand og olie puttes i en skål og i mikrobølgeovnen i 40-60 sek. se efter den hele tiden - når skumfiduserne begynder at vokse skal skålen ud!
Rør i skumfidusmassen til alle klumper er ude - kan du ikke hurtigt røre klumperne ud, så giv massen lidt mere tid i microbølgeovnen.
Tilsæt farve - min blev en anelse mørkere af lige at stå til næste dag.
Hæld halvdelen af flormelissen i en skål, hæld skumfidusmassen over og herefter resten af flormelissen. mix med dejkrogene til massen har en ensartet konsistens - tag den op og ælt den i hånden - brug maizena til hænder/bord.
Når du er tilfreds med konsistensen pak den ind i plastfolie.
Samme dag lavede jeg min Classic Sponge Cake - som der stod man skulle! Vi har dog spist rester i dag og den var altså stadig fin, selvom den ikke var bagt i dag - måske det bare er vigtigt, at smøre den op samt overtrække den samme dag???
Nå, men opskriften er som følger - lavet lidt om, da self raising flour ikke findes i mit køkkenskab:
Classic Sponge Cake til 2 runde kager på 22 cm eller 2 kvadratiske kager på 20 cm:
225 g mel
1½ tsk bagepulver
3/4 tsk salt
6 æg
220 g. sukker
8 tsk kogende vand
Forvarm ovnen til 180 grader.
Smør formene med smeltet smør, læg bagepapir i bunden af formene og smør også papiret. Drys formene med mel og drys det overskydene af.
Sigt mel, bagepulver og salt 3 gange.
Pisk æggene i 7 minutter til de er tykke og lysegule.
Tilsæt sukkeret lidt ad gangen, mens der piskes.
Vend melet forsigtigt i sammen med det kogende vand.
Hæld dejen i formene og bag 25 minutter til kagen slipper siderne af formene.
Lad køle 5 minutter og vend derefter kagerne ud og tag papiret af.
Da kagen var helt kold smurte jeg den op med en palmin-smørcreme som jeg fandt hos Kagemor (hvis blog jeg har nærlæst i juleferien ;-) ):
75 g. smør (usaltet)
75 g. palmin
300 g. flormelis
2 tsk. vanillesukker (da jeg ikke havde vanilleessens - men jeg brugte en lys en)
2 spsk. mælk
Jeg blandede det hele - men pas på - det kan nemt komme til at ryge ud over det hele med håndmikseren - jeg burde nok have brugt miniblenderen til det.
Her var rigeligt til at udjævne overfladen på kagen - mere end rigeligt! Men det gav også lige lidt saft til kagen. Jeg havde surfet youtube for at få teknikkerne til hvordan man smører op. Min creme var lige lidt for hård og kagen stod ikke godt nok fast så det var lidt svært - men al begyndelse er svær er der nogen, der siger ;-) Havde det ikke været for vor gæst og fordi det var i sidste øjeblik jeg fik købt smør havde det nok været nemmere (samt med en mere plan overflade end en tallerken som underlag).
Jeg rullede sort/mørkegrå MMF ud og lagde over og skar det overflødige fra og pyntede kagen med et par blomster og tegnede med sølvglimmer opløst i lidt rom og skar 2012 ud i hvid MMF. Alt blev klistret på med lidt rom.
Kagen blev vel omkring 3 cm. høj - havde det ikke været for vor mælkeallergikerven havde jeg nok valgt at flække den og putte noget snask mellem lagene. Note: jeg ønsker mig en form mere i samme størrelse som min lille springform, så jeg kan lave to lag :-)
Som afslutning på MMF'en ned mod tallerkenen havde jeg lavet en Royal Icing:
Pasteuriserede æggehvider
Flormelis
Mængde??? Jeg tog hvad jeg havde af hvider og puttede flormelis i mens jeg piskede med dejkrogene til det var en hård masse, som ikke flød.
Jeg puttede en stjernetylle i en plasticpose og sprøjtede det ud så underkanten blev skjult og lavede også lige et par blomster på toppen.
Børnekage - havde dog ikke været nødvendig, da hun holdt sig vågen til efter midnat:
Voksenkage:
- og de smagte godt!!! (endnu en note: jeg ønsker mig bogstav/tal udstikkere)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar