Julemiddagen er jo årets største prøvelse - alt skal jo gerne være perfekt!
Hos os står menuen på både andesteg og flæskesteg og der skal rødkål, hvide kartofler, brune kartofler, asier, brun sovs og ribsgele til. Desserten er selvfølgelig ris a la mande - den kommer i næste indlæg...
Andestegen kommer min mor med, så den er ikke beskrevet her. Den er selvfølgelig stegt med svesker og æbler.
Flæskestegen har jeg to opskrifter på - men ikke noget billede... Rødkålen er hjemmelavet :-p
De brune kartofler er ikke lige min kop te, men jeg laver dem gerne - dem har jeg heller ikke billede af...
Den kan korttidssteges eller langtidssteges. Denne jul valgte jeg at langtidsstege den.
Flæskesteg, langtidsstegt:
1 svinekam med svær (jeg plejer at bruge ca 2½ kg)
groft salt, peber, laurbærblade
5 dl bouillon
3 skalotteløg
Rids sværen - eller hvis den er ridset, efterrids den i alle rillerne - der skal skæres ned så kødet lige akkurat ikke kommer frem.
Læg stegen med sværen nedad i en lille bradepande med et par cm. vand i.
Kog i 15 min ved 160 grader
Tag kødet op og aftør det grundigt med køkkenrulle. Gnid salt ned i alle riller - spar ikke på det! Kværn peber let ud over stegen og sæt laurbærblade i nogle af rillerne - jeg bruger vel en 10 stykker til sådan en steg.
Læg stegen på risten over bradepanden - sørg for at stegens overflade er HELT lige - læg evt. staniolkugler under de steder, der er for lave - her er en lille bradepande med rist der kan komme lidt op uundværlig! og sæt den ind på nederste ribbe i ovnen ved 160 grader i ½ time.
Hæld bouillon ved stegen og læg skarlotteløg, der er skåret i et par stykker hver ned i skyen.
Steg yderligere 1 time og hæld skyen fra (gem den til sovsen!)
Tag laurbærbladene væk, og steg videre på 250 grader med ovndøren på klem, for at gøre sværen sprød - er man utålmodig kan grillen benyttes - OBS: NU MÅ DU IKKE FORLADE STEGEN - SÆT DIG FORAN OVNEN OG HOLD ØJE MED STEGEN! tag stegen ud inden den bliver sort og lad den hvile mindst 10 minutter.
Flæskesteg på den lette måde:
Rids sværen som i den langtidsstegte version. Gnid med salt og peber og sæt laurbærblade i - ligeledes som i den langtidsstegte. Sørg for at overfladen er helt flad - for sværens skyld.
Sæt stegen i kold ovn og tænd på 200 grader og steg i 1½ time (sæt evt. stegetermometer i til 65 grader)
Efterbrun på samme måde som den langtidsstegte.
Den bliver ikke lige så saftig, men er stadig god!
Brune kartofler:
Ok - jeg snyder! Jeg bruger kartofler fra glas - at pille kartofler er ikke noget jeg gider!
Kartoflerne hældes op i et dørslag så al væden kommer væk. Sæt dørslaget med kartoflerne i en skål (eller en gryde) som kan tåle kogende vand. Hæld kogende vand over og lad stå, så kartoflerne bliver varme.
Rør ½ dl sukker ud i 2 spsk vand i en lille skål - det er vigtigt, at sukkeret bliver helt opløst.
Hæld sukkervandet på en varm pande (brug ikke en teflonbelagt) ved jævn varme og lad det bruse af og tage farve - det kan godt tage lidt tid, men hav tålmodighed!
Når sukkeret har den rigtige farve tilsættes 15 g smør - når smør og sukker er smeltet sammen tilsættes kartoflerne - sørg for at vende kartoflerne (ved at ryste panden) hele tiden, så de bruner jævnt.
Rødkål:
Til juleaften koger jeg selv min rødkål. Jeg plejer at rive kålen på foodprocessoren, selvom den bliver lige fintrevet nok - i stedet for at skære den med kniv. Måske jeg prøver næste jul...
Rødkålen skal helst laves dagen før - der er bedre tid og komfuret er ledigt!
Et lille rødkål (ca 1 kg)
50 g smør
1 dl eddike
ribgele eller saft (ca 1 glas gele)
sukker (mængde??)
salt (mængde??)
Rødkålet snittes/rives (de yderste blade og stokken kasseres)
Smelt smøret i en gryde og rødkålen tilsættes sammen med eddiken
Koges langsomt op i ca 15 min under låg og omrøres jævnligt
Ribsgele tilsættes sammen med salt og sukker
Småkog ved svag varme ca 1 time til den er mør.
Ved opvarmning kan lidt mere gele/saft tilsættes
Sovs:
Brun sovs skal der til til juleaften!
Jeg laver en opbagt sovs med smørbolle - og det har jeg ingen mål på!
Smør smeltes i en gryde og mel tilsættes så al melet er opsuget og blandingen samler sig.
Skyen (uden skalotteløgene) fra stegen tilsættes og der piskes. Kartoffelvandet hældes i lidt efter lidt, hvis der er behov for det. Lidt sovsekulør tilsættes og sovsen smages til med salt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar