lørdag den 12. januar 2013

Ris a la mande

Prikken over i'et juleaften er selvfølgelig ris a la manden med kirsebærsauce til. Saucen er købt og denne gang fandt vi en med vanille og kanel, som var fantastisk!

Jeg kan som bekendt ikke spise mandler, så jeg laver en portion med og en uden mandler til juleaften. Men jeg vil jo gerne være med i kampen om en mandelgave (vi har altid masser) og kan godt tåle at der kommer en i min dessert, som jeg selvfølgelig spytter ud med det samme. 

Men da jeg er den eneste, der ikke skal have mandler i selve ris a la manden ville det jo være snyd, hvis der var en i min skål, så vi har de seneste mange år gjort det, at jeg deler alle tallerkener ud på køkkenbordet, lægger en lille portion på hver (og husker, hvor min er). En anden fra familien putter så mandler i det antal, der er mandelgaver og rører lidt rundt i alle portioner med hver sin ske. Jeg serverer så ris a la manden og giver selvfølgelig mig selv den tallerken uden hakkede mandler. Der er selvfølgelig en stor skål med ekstra ris a la mande til dem, der stadig er sultne!



Denne gang prøvede jeg at lave ris a la manden i mikroovnen og det gik fantastisk godt! Jeg lavede 2 portioner efter denne opskrift - en uden og en med mandler - og delte den ene i to og puttede mandler i den ene halvdel (så den med mandler var 1½ portion)

1 portion:

1 stang vanille
120 g grødris
1 liter sødmælk
100 g smuttede, hakkede mandler (husk at gemme et par stykker, hvis der er en mandelgave)
4 spsk sukker
½ liter piskefløde

Vanillestangen flækkes og kornene skrabes ud.
Grødris, 4 dl mælk, vanillekorn og den tomme vanillestang hældes i en stor skål og koges 5 min ved max effekt og 5 min ved lav effekt ( jeg brugte 80% effekt).
Grøden tages ud og røres og resten af mælken tilsættes.
Koges videre i 4 min ved max effekt og 35 min ved lav effekt (igen 80% i min mikroovn)

Grøden står og trækker 10 min og sukker og evt. mandler tilsættes.

Sættes på køl til næste dag (eller i vasken i koldt vand, hvis man vil spise den samme dag)

Fløden piskes til flødeskum.
Vanillestangen tages op og grøden røres lind (evt, med piskerne, når nu de er beskidte)
Flødeskummet vendes i risengrøden - det er ikke sikkert alt skal bruges! Smag dig frem!

Serveres med varm kirsebærsauce.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar